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Registros recuperados : 142 | |
1. | | SÁ, D. de G. C. F. de; ANTUNES, L. A.; NOGUEIRA, R. I.; BORGUINI, R. G.; CHAVES, A. C. S. D. Aceitação sensorial e estabilidade da cor de produtos adicionados de corantes naturais obtidos de mirtáceas. In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS , 12., 2017, Campinas. Ciência de Alimentos e seu Impacto no Mundo em Transformação. Campinas: UNICAMP, 2017. SLACA, 12. De 4 a 7 de Novembro de 2017. Ref. 71204. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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2. | | JESUS, M. S. C. de; SANTIAGO, M. C. P. de A.; PACHECO, S.; GOUVÊA, A. C. M. S.; NASCIMENTO, L. da S. de M. do; BORGUINI, R. G.; GUERRA, J. G. M.; ESPINDOLA, J. A. A.; GODOY, R. L. de O. Acylated anthocyanins from organic purple-fleshed sweet potato (Ipomoea batatas (L.) Lam) produced in Brazil. Scientia Agricola, v. 78, n. 4, e20190309, 2021. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia; Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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4. | | MOTTA, C. C.; LAUDEAUZER, C. M.; BRAGA, E. C. O.; NASCIMENTO, L. da S. de M. do; SANTIAGO, M. C. P. de A.; PACHECO, S.; GODOY, R. L. de O.; BORGUINI, R. G. Análise da estabilidade dos carotenoides em farinhas de cenoura e de abóbora. In: SEMINÁRIO EM INOVAÇÃO E TECNOLOGIA NA ÁREA DE ALIMENTOS, 4., 2016, Rio de Janeiro. Resumos... Rio de Janeiro: IFRJ, 2016. 1 p. SITA. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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5. | | BARRABIN, J. S.; SCHULZ, D. F.; GODOY, R. L. de O.; BORGUINI, R. G.; ROSA, J. S. da. Análise preliminar de aflatoxinas por UPLC acoplado a espectrômetro de massas Q-TOF. Higiene Alimentar, São Paulo, v. 25, n. 194/195, p. 705-706, mar./abr. 2011. Edição dos Trabalhos apresentados no V Congresso Latino Americano e XI Congresso Brasileiro de Higienistas de Alimentos, I Encontro Nacional de Vigilância de Zoonoses e Agravos Causados por Animais de Interesse à Saúde Pública, III Encontro do Sistema Brasileiro de Inspeção de Produtos de Origem Animal, Salvador, abr. 2011. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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6. | | SANTIAGO, M. C. P. de A.; GOUVÊA, A. C. M. S.; GODOY, R. L. de O.; BORGUINI, R. G.; PACHECO, S.; NOGUEIRA, R. I.; NASCIMENTO, L. da S. de M. do; FREITAS, S. P. Analytical standards production for the analysis of pomegranate anthocyanins by HPLC. Brazilian Journal of Food Technology, Campinas, v. 17, n. 1, p. 51-57, jan./mar. 2014. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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7. | | BRAGA, E. C. O.; SANTIAGO, M. C. P. de A.; NASCIMENTO, L. da S. de M. do; PACHECO, S.; MARTINS, V. C.; CUNHA, C. P.; PORTE, A.; GODOY, R. L. de O.; BORGUINI, R. G. Anthocyanins content in fruits of Eugenia astringens Cambess. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON POLYPHENOLS AND HEALTH, 7., 2015, France. Abstracts book. France, 2015. p. 299. 1 p. Ref. P1042. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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8. | | BORGUINI, R. G.; BASTOS, D. H. M.; MOITA-NETO, J. M.; CAPASSO, F. S.; TORRES, E. A. F. da S. Antioxidant potential of tomatoes cultivated in organic and conventional systems. Brazilian Archives of Biology and Technology, Curitiba, v. 56, n. 4, p. 521-529, jul./ago. 2013. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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9. | | FRAUCHES, N. S.; MONTENEGRO, J.; AMARAL, T.; ABREU, J. P.; LAIBER, G.; JORGE JUNIOR; BORGUINI, R. G.; SANTIAGO, M. C. P. de A.; PACHECO, S.; NAKAJIMA, V. M.; GODOY, R. L. de O.; TEODORO, A. J. Antiproliferative Activity on Human Colon Adenocarcinoma Cells and In Vitro Antioxidant Effect of Anthocyanin-Rich Extracts from Peels of Species of the Myrtaceae Family. Molecules, v. 26, n. 564 , 2021. p. 1-16. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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10. | | GOUVÊA, A. C. M. S.; SANTIAGO, M. C. P. de A.; COELHO, M. S.; PACHECO, S.; NASCIMENTO, L. da S. de M. do; BORGUINI, R. G.; GODOY, R. L. de O. Arroz preto (Oryza sativa L.) uma excelente fonte de anotocianinas. Revista Semioses, v. 11, n. 3, p. 53-57, 2017. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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11. | | GOUVÊA, A. C. M. S.; SANTIAGO, M. C. P. de A.; COELHO, M. S.; PACHECO, S.; NASCIMENTO, L. da S. de M. do; BORGUINI, R. G.; GODOY, R. L. de O. Arroz preto (Oryza sativa L.) uma excelente fonte de antocianinas. Revista Semioses, v. 11, n. 3, p. 53-57, 2017. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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12. | | MARTINS, V. C.; BRAGA, E. C. O.; CUNHA, C. P.; GODOY, R. L. de O.; BORGUINI, R. G.; SANTIAGO, M. C. P. de A.; PACHECO, S.; NASCIMENTO, L. da S. de M. do. Avaliação da atividade antioxidante de um produto em pó rico em antocianinas obtido a partir do fruto de jambo. In: SEMINÁRIO EM INOVAÇÃO E TECNOLOGIA NA ÁREA DE ALIMENTOS, 3., 2014, Rio de Janeiro. Resumos... Rio de Janeiro: IFRJ, 2014. 1 CD-ROM. Ref. SITA 014 Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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13. | | CAVALCANTE, J. M.; PEIXOTO, F. M.; BORGUINI, R. G.; PACHECO, S.; GOUVÊA, A. C. M. S.; SANTIAGO, M. C. P. de A.; GODOY, R. L. de O. Avaliação da bioacessibilidade de carotenoides em cenoura (Daucus carota). In: CONGRESSO LATINO AMERICANO DE CROMATOGRAFIA E TÉCNICAS RELACIONADAS, 14., 2012, Florianópolis. Livro de resumos. [S.l.: s.n.], 2012. p. 324. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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15. | | LAUDEAZER, C. M.; BRAGA, E. C. de; BORGUINI, R. G.; SANTIAGO, M. C. P. de A.; NASCIMENTO, L. da S. de M. do; PACHECO, S.; GODOY, R. L. de O.; CHAVES, A. C. S. D. Avaliação da estabilidade de antocianinas em iogurte elaborado a partir de corante natural obtido da casca de jabuticaba. In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS , 12., 2017, Campinas. Ciência de Alimentos e seu Impacto no Mundo em Transformação. Campinas: UNICAMP, 2017. SLACA, 12. De 4 a 7 de Novembro de 2017. Ref. 70702. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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16. | | BOBEDA, C. R. R.; GODOY, R. L. de O.; PACHECO, S.; BORGUINI, R. G.; TORQUILHO, H. de S. Avaliação da presença de hidrocarbonetos policíclicos aromáticos (HPAs) em amostras de mexilhões importados do Chile. Higiene Alimentar, São Paulo, v. 27, n. 218/219, p. 2174-2178, mar./abr. 2013. Edição dos Resumos do VI Congresso Latinoamericano e XII Congresso Brasileiro de Higienistas de Alimentos, II Encontro Nacional de Vigilância das Zoonoses, IV Encontro do Sistema Brasileiro de Inspeção de Produtos de Origem Animal, Gramado, abr. 2013. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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17. | | BORGUINI, R. G.; GODOY, R. L. O.; ROSA, J. S.; PACHECO, S.; BARRABIN, J. S. Avaliação do modo de eluição na eficiência de separação de aflatoxinas em amendoim por cromatografia líquida de alta eficiência com detecção por fluorescência. In: ENCONTRO NACIONAL SOBRE METODOLOGIAS E GESTÃO DE LABORATÓRIOS DA EMBRAPA, 14.; SIMPÓSIO SOBRE METODOLOGIAS DE LABORATÓRIOS DE PESQUISA AGROPECUÁRIA, 1., 2009, Rio de Janeiro. Anais... Rio de Janeiro: Embrapa Agroindústria de Alimentos, 2010. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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18. | | BORGUINI, R. G.; DUARTE, F.; ALVES, M. L. T. M. F.; TEIXEIRA, E. W.; MORETI, A. C. de C. C. Avaliação do potencial antioxidante da geleia real ao longo do tempo de armazenamento. Biotemas, Florianópolis, v. 25, n. 3, p. 255-261, set. 2012. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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19. | | BORGUINI, R. G.; SANTIAGO, M. C. P. A.; NOGUEIRA, R. I.; PACHECO, S.; NASCIMENTO, L. S. M.; OLIVEIRA, A. H.; GODOY, R. L. O. Avaliação do teor de punicalagina em cascas de romã cultivar wonderful. In: WORKSHOP DE PLANTAS MEDICINAIS, 11., 2014, Botucatu. A Academia e os estudos com plantas medicinais: anais... Botucatu: Unesp, 2014. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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20. | | BRAGA, E. C. de O.; MARTINS, V. de C.; GAMA, P. E.; SANTIAGO, M. C. P. de A.; PACHECO, S.; NASCIMENTO, L. da S. de M. do; BORGUINI, R. G.; SOUZA, M. da C.; GODOY, R. L. de O. Avaliação dos compostos voláteis dos frutos de Eugenia astringens Cambess. In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE ÓLEOS ESSENCIAIS, 9., 2017, Caxias do Sul, RS. Inovação e Sustentabilidade. [Caxias do Sul: UCS, 2017]. 20 a 22 nov. SBOE. e-Pôster. Ref. 14. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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Registros recuperados : 142 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Meio Ambiente. Para informações adicionais entre em contato com cnpma.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Ambiente. |
Data corrente: |
08/11/2018 |
Data da última atualização: |
30/10/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
SILVA, M. G. da; PACKER, A. P.; SAMPAIO, F. G.; MARANI, L.; MARIANO, E. V. C.; PAZIANOTTO, R. A. A.; FERREIRA, W. J.; ALVALÁ, P. C. |
Afiliação: |
MARCELO GOMES DA SILVA, CNPq; ANA PAULA CONTADOR PACKER, CNPMA; FERNANDA GARCIA SAMPAIO, CNPMA; LUCIANO MARANI, INPE; ERICKA VOSS CHAGAS MARIANO, UFAL; RICARDO ANTONIO ALMEIDA PAZIANOTTO, CNPMA; WILLIAM JOSE FERREIRA, INPE; PLINIO CARLOS ALVALA, INPE. |
Título: |
Impact of intensive fish farming on methane emission in a tropical hydropower reservoir. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Climatic Change, v. 150, n. 3-4, p. 150-195, 2018. |
ISSN: |
1573-1480 |
DOI: |
https://doi.org/10.1007/s10584-018-2281-4 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: Fisheries and aquaculture are important sources of food for hundreds of millions of people around the world. World fish production is projected to increase by 15% in the next 10 years, reaching around 200 million tonnes per year. The main driver of this increase will be based on fish farming management in developing countries. In Brazil, fish farming is increasing due to the climate conditions and large supply of water resources, with the production system based on Nile tilapia (Oreochromis niloticus) farming in reservoirs. Inland waters like reservoirs are a natural source of methane (CH4) to the atmosphere. However, knowledge of the impact from intensive fish production in net cages on CH4 fluxes is not well known. This paper presents in situ measurements of CH4 fluxes and dissolved CH4 (DM) in the Furnas Hydroelectric Reservoir in order to evaluate the impact of fish farming on methane emissions. Measurements were taken in a control area without fish production and three areas with fish farming. The overall mean of diffusive methane flux (DMF) (5.9 ± 4.5 mg CH4 m-2 day-1) was significantly lower when compared to the overall mean of bubble methane flux (BMF) (552.9 ± 1003.9 mg CH4 m-2 day-1). The DMF and DM were significantly higher in the two areas with fish farming, whereas the BMF was not significantly different. The DMF and DM were correlated to depth and chlorophyll-a. However, the low production of BMF did not allow the comparison with the limnological parameters measured. This case study shows that CH4 emissions are influenced more by reservoir characteristics than fish production. Further investigation is necessary to assess the impact of fish farming on the greenhouse gas emissions. MenosAbstract: Fisheries and aquaculture are important sources of food for hundreds of millions of people around the world. World fish production is projected to increase by 15% in the next 10 years, reaching around 200 million tonnes per year. The main driver of this increase will be based on fish farming management in developing countries. In Brazil, fish farming is increasing due to the climate conditions and large supply of water resources, with the production system based on Nile tilapia (Oreochromis niloticus) farming in reservoirs. Inland waters like reservoirs are a natural source of methane (CH4) to the atmosphere. However, knowledge of the impact from intensive fish production in net cages on CH4 fluxes is not well known. This paper presents in situ measurements of CH4 fluxes and dissolved CH4 (DM) in the Furnas Hydroelectric Reservoir in order to evaluate the impact of fish farming on methane emissions. Measurements were taken in a control area without fish production and three areas with fish farming. The overall mean of diffusive methane flux (DMF) (5.9 ± 4.5 mg CH4 m-2 day-1) was significantly lower when compared to the overall mean of bubble methane flux (BMF) (552.9 ± 1003.9 mg CH4 m-2 day-1). The DMF and DM were significantly higher in the two areas with fish farming, whereas the BMF was not significantly different. The DMF and DM were correlated to depth and chlorophyll-a. However, the low production of BMF did not allow the comparison with the limnological para... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Impacto Ambiental; Metano; Mudança Climática; Piscicultura; Reservatório de Água. |
Thesaurus NAL: |
Environmental impact; Fish culture; Greenhouse gas emissions; Hydroelectric power; Methane; Water reservoirs. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
Marc: |
LEADER 02793naa a2200361 a 4500 001 2099034 005 2019-10-30 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1573-1480 024 7 $ahttps://doi.org/10.1007/s10584-018-2281-4$2DOI 100 1 $aSILVA, M. G. da 245 $aImpact of intensive fish farming on methane emission in a tropical hydropower reservoir.$h[electronic resource] 260 $c2018 520 $aAbstract: Fisheries and aquaculture are important sources of food for hundreds of millions of people around the world. World fish production is projected to increase by 15% in the next 10 years, reaching around 200 million tonnes per year. The main driver of this increase will be based on fish farming management in developing countries. In Brazil, fish farming is increasing due to the climate conditions and large supply of water resources, with the production system based on Nile tilapia (Oreochromis niloticus) farming in reservoirs. Inland waters like reservoirs are a natural source of methane (CH4) to the atmosphere. However, knowledge of the impact from intensive fish production in net cages on CH4 fluxes is not well known. This paper presents in situ measurements of CH4 fluxes and dissolved CH4 (DM) in the Furnas Hydroelectric Reservoir in order to evaluate the impact of fish farming on methane emissions. Measurements were taken in a control area without fish production and three areas with fish farming. The overall mean of diffusive methane flux (DMF) (5.9 ± 4.5 mg CH4 m-2 day-1) was significantly lower when compared to the overall mean of bubble methane flux (BMF) (552.9 ± 1003.9 mg CH4 m-2 day-1). The DMF and DM were significantly higher in the two areas with fish farming, whereas the BMF was not significantly different. The DMF and DM were correlated to depth and chlorophyll-a. However, the low production of BMF did not allow the comparison with the limnological parameters measured. This case study shows that CH4 emissions are influenced more by reservoir characteristics than fish production. Further investigation is necessary to assess the impact of fish farming on the greenhouse gas emissions. 650 $aEnvironmental impact 650 $aFish culture 650 $aGreenhouse gas emissions 650 $aHydroelectric power 650 $aMethane 650 $aWater reservoirs 650 $aImpacto Ambiental 650 $aMetano 650 $aMudança Climática 650 $aPiscicultura 650 $aReservatório de Água 700 1 $aPACKER, A. P. 700 1 $aSAMPAIO, F. G. 700 1 $aMARANI, L. 700 1 $aMARIANO, E. V. C. 700 1 $aPAZIANOTTO, R. A. A. 700 1 $aFERREIRA, W. J. 700 1 $aALVALÁ, P. C. 773 $tClimatic Change$gv. 150, n. 3-4, p. 150-195, 2018.
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